Sztorink

Családi sztori a vendégházról:


Füzesi „Papa”, a szeretett hartai nagypapa örömmel nézne szét egykori kis háza tájékán, mely unokájának köszönhetően az ő nevét viselő vendégházként született újjá 2014-ben.

Az elégedett magyar, de erdélyi, német, sőt angol és svájci vendégek is igazolják, hogy Harta, a csendes nagyközség, mely Bács-Kiskun megyében, a Kalocsai járásban lelhető fel, közel a Dunához, egyenesen a világ közepe, s ezért természetesen látni kell. S ha már látni kell, keresve sem találni jobb szállást, mint Füzesi Papa amúgy „zöld” vendégházát, ahol friss pogácsával vagy lángossal kedveskedik a Nagymama az érkezőnek, és ahol Krisztina, a Hartára mindig visszavágyó nagynéni gondoskodik a ház tökéletes működéséről.

Mert ez a vendégház igazi családi vendégház:

a ma 30-as éveit taposó Leitert Ottó, a bevezetőben említett egykori „kisunoka” ugyanis itt született, itt nőtt fel, itt szerette meg Nagyapjának köszönhetően a vadászatot, így aztán el is határozta: soha nem adják el a házat, megtartják azt a családnak. De azt maga sem hitte, hogy az öreg házban élő Nagymama áldását adja arra a tervére, hogy ha már megvan a kis vályog falú ház, akkor fel kéne újítani, s ha már felújítják és kibővítik, akkor vendéget kéne fogadni benne –, persze úgy, hogy a ma 70-es éveiben lévő Nagymama is ott él a ház hátsó, békés lakrészében a vendégek, különösen a kisgyerekek legnagyobb örömére, akik öléből ki sem akarnak szállni, ha indul a család hazafelé…

Száz szónak is egy a vége: „Csináld”, mondta a Nagymama unokájának, aki szárnyaló tervét előadta, és rögtön érezte, „helyzet van”, azaz nincs mit tenni, mint nekilátni a munkának. Egy év alatt el is készült a családbarát és zöld vendégház, mely Füzesi nagypapa emlékére az ő nevét kapta.

A ház akadálymentesített, egy szobája mozgáskorlátozottak számára készült, megfelelő fürdőszobával és vészjelző csengővel felszerelve. Az egyes szobákban (melyekhez saját fürdőszoba és vécé tartozik) összesen 11 fő fér el, ketten pótágyon.

A korszerűen és teljes körűen felszerelt a konyhában mindenki kedvére főzhet, de bográcsozóhelyük és kemencéjük is van, ahol szintén főzhet ki-ki kedvére, de kérésre az előkészületekben (pl. hozzávalók megvásárlása, hús feldolgozása, kemence befűtése) szívesen segítenek a vendéglátók.

Reggelire megrendelhető a híres hartai kolbászfélékből egy tálnyi finomság, ebédelni lehet az 500 m-re lévő jó kis helyi vendéglőben, ahol kitűnő konyhát visznek.

A ház mellett zöldségeskert, virágoskert és gyümölcsös van, aminek finomságait a vendégek is megkóstolhatják, ház mögött „bekamerázott”, zárt, tehát biztonságos parkoló áll az autós vendégek rendelkezésére.

A vendégház, mint említettük: „zöld”,

azaz napelemmel állítják elő a vendégház üzemeléséhez szükséges áramot és napkollektor gondoskodik meleg vízhez szükséges hő előállításáról, és faelgázosító (azaz igen hatékonyan üzemelő) kazánnal fűtenek.

A gyerekek örülhetnek az udvarban elhelyezett játszótérnek, a kutyának, kiscsirkéknek, kacsáknak, s ha a ház körüli játékot felváltanák valami mással, szüleikkel bejárhatják a falut, részt vehetnek hagyományőrző eseményeken, megnézhetik a környéket, pecázhatnak a nagykékesi horgásztóban, ahol bojlizási lehetőség is van, fürödhetnek a szépen felújított-kialakított Szelídi-tóban, sétálhatnak a Duna-parton, sőt rövidesen kerékpárra is pattanhatnak, mert a vendéglátók következő terve 6 kerékpár megvásárlása, hisz a Duna-parton fut az Eurovelo 6-os bicikliút is.

A falut érinti a keresztény szellemiségű Magyar Zarándokút, a közelben fekszik a Kiskunsági Nemzeti Park különleges növény- és állatvilágával, melyet kérésre szervezett túra keretében, túravezetővel is megtekinthetnek a kedves Vendégek.